In Cranendonck gooien we per persoon gemiddeld 1,5 kilo afval per dag weg. Ook al recyclen we daar een groot deel van, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen.
Door slimmer om te gaan met spullen door hergebruik, minder te kopen of afval goed te scheiden helpen we het milieu. Doet u ook mee?

Van afval naar grondstof

Er komen steeds meer mensen op onze aarde. Mede hierdoor is het steeds moeilijker om genoeg grondstoffen voor alles en iedereen te hebben. Met grondstoffen worden producten gemaakt. In Nederland willen we daarom naar een circulaire samenleving: hierin staan het hergebruiken van spullen en het recyclen van grondstoffen centraal. Bij recyclen worden afvalstoffen omgevormd tot een nieuw product. Dit alles zorgt ervoor dat we minder nieuwe grondstoffen en producten nodig hebben waardoor we uitputting van de aarde voorkomen.

Bekijk onze 5 slimme tips om spullen te hergebruiken.

Voorkomen van afval door consuminderen

Een goede manier om te zorgen voor minder afval is om minder producten te kopen en gebruiken, oftewel 'consuminderen’. Wanneer u minder spullen koopt, hoeven er ook minder spullen en grondstoffen te worden hergebruikt. U kunt zelf dingen maken, ruilen met anderen of huren.

Bekijk onze 7 tips om afval te verminderen

Repareren

Door spullen te repareren in plaats van weg te gooien en nieuw te kopen worden enorm veel grondstoffen bespaard. Wellicht is het voorwerp eenvoudig te repareren door een video met uitleg op internet te bekijken. Of heeft u handige vrienden, familie of buren die hierbij kunnen helpen. Lukt dit niet? Kijk dan eens of er een Repair café in de buurt zit of breng het naar de kringloopwinkel waar ze het mogelijk nog kunnen repareren.

Helaas zijn nog veel producten die we gebruiken zo gemaakt, dat ze bijna niet te repareren zijn. Er wordt aan wetgeving gewerkt voor het recht op reparatie. Zodat u gemakkelijker en goedkoper technisch herstelbare producten (zoals stofzuigers, smartphones en wasmachines) kunt laten repareren wanneer hier geen garantie meer op zit. Of wanneer het product door slijtage kapot is.

Repair cafés Cranendonck:

Budel, 't Buuls zitje

Gastel, Huiskamer D’n zoete inval

Maarheeze, Onze School

Overige repair cafés Nederland

Afval scheiden

Alleen door ons afval goed te scheiden, kunnen veel grondstoffen gebruikt worden voor nieuwe producten. Wanneer dit niet gebeurt, wordt afval verbrand. Heel jammer! Helaas wordt 63 kilo per inwoner in Cranendonck niet goed gescheiden. Dat kan beter. Kom daarom meer te weten over welk afval in welke afvalbak weggegooid moet worden. Alleen zo zorgen we dat meer materialen gerecycled kunnen worden.

Wat moet waar?

Hoe kunt u spullen hergebruiken?

Bent u aan het opruimen? Gooi spullen zeker niet zomaar weg, maar bekijk of deze nog een tweede leven kunnen krijgen. Dat kan op verschillende manieren

1. Repareren

Is het product kapot, kijk dan eerst of het nog gemaakt kan worden. Mogelijk zit er nog garantie op het product of is er een kennis of lokale ondernemer die u hiermee kan helpen. Een goed voorbeeld is de schoenmaker of een van de diverse Repair Cafés in Cranendonck!

2. Geef gebruikte, goede spullen door aan anderen

Breng het naar de kringloopwinkel, of biedt het aan op een tweedehands platform zoals Marktplaats.nl, Vinted of een ruilhoek op Facebook. Zo maakt u er iemand anders blij mee.

3. Creëer

Steeds vaker zie je dat er iets wordt gemaakt van afval. Ga dus eens creatief aan de slag met spullen die u niet meer nodig hebt! Op internet vindt u veel voorbeelden, zoals bloempotten van lege yoghurtbakjes of blikjes.

4. Breng uw spullen naar de milieustraat

Als u er echt niets meer mee kunt. Door het op de milieustraat in te leveren, zorgt u ervoor dat het product nog als grondstof kan worden hergebruikt. Ook is het vaak voordeliger dan de grijze container aan de straat zetten.

5. Gooi weg in de juiste bak of zak

Wilt u spullen toch aan de huis-aan-huis inzameling meegeven? Doe dan het afval in de juiste bak of zak. Op www.afvalscheidingswijzer.nl vindt u meer informatie over het scheiden van afval.

Zeven slimme tips voor minder afval

Ook al recyclen we een groot deel van ons afval, het blijft voor het milieu beter om de berg afval te verkleinen. Dat kan vaak heel eenvoudig. We zetten 7 slimme tips op een rij:

1. Plak de Nee-Nee of Nee-Ja sticker op jouw brievenbus

Zo krijgt u geen reclamefolders meer in de bus, dat scheelt ruim 1000 folders per jaar! De folders kunt u altijd nog online bekijken, hier zijn ook speciale apps voor. 

2. Eigen waterfles

Neem uw eigen waterfles mee, in plaats van plastic flesjes te kopen. Zo bespaart u geld, voorkomt u verpakkingen en water is nog gezond ook!

3. Maak een boodschappenlijstje

Jaarlijks gooien we ruim 40 kilo goed voedsel per persoon weg. Met slim kopen voorkomt u dat u spullen koopt die u nog in huis hebt en dus niet nodig hebt.

4. Delen en lenen

Veel spullen hebt u maar een paar keer per jaar nodig, zoals een bladblazer, ladder of kruiwagen. Deel uw eigen spullen met anderen en kijk of u spullen kunt lenen van vrienden of buurtgenoten of via een deel- en ruil platform online.

5. Eigen spullen meenemen

Neem uw eigen tasje, beker of bakje mee.

6. Kies verpakkingen waar veel in zit

Sommige producten met een lange houdbaarheidsdatum zoals pasta, rijst of zout kunt u in grote verpakkingen kopen. Niet alleen verbruikt u zo minder verpakking, ook zijn grootverpakkingen meestal voordeliger.

7. Wasbare luiers

Wasbare luiers zijn hippe, moderne luiers van zacht materiaal met een voorgevormd broekje. Ze zijn makkelijk in gebruik en comfortabel voor uw kind. U bespaart hiermee zo’n 25 kilo luierafval per maand en op de lange termijn zijn ze ook beter voor de portemonnee.