Zonnepanelen en thuisbatterij slim?
Je hoort de laatste tijd steeds meer over thuisbatterijen. Met deze batterijen kun je de met je zonnepanelen opgewekte en ongebruikte energie opslaan. Maar wat betekent dit nu eigenlijk voor je energierekening?
Met een thuisbatterij sla je stroom op die je overdag met je zonnepanelen opwekt en ‘s nachts of de volgende dag weer gebruikt. Hierdoor gebruik je meer van de zelf opgewekte stroom en gaat er minder stroom het elektriciteitsnet op. De invloed op je energierekening hangt af van het soort energiecontract dat je hebt en de terugleverkosten die je energieleverancier rekent. Bekijk de rekensom die wij gemaakt hebben.
Rekensom gemiddelde situatie
We hebben uitgerekend hoeveel geld je verdient met een thuisbatterij van 5 tot 10 kWh in een gemiddelde situatie. De maximale besparing is ongeveer 400 euro per jaar. Op dit moment kost een thuisbatterij zo’n 3.500 tot 4.500 euro. Dit betekent een gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar.
Een kanttekening bij de batterij is dat voor de productie ervan behalve energie ook nog veel grondstoffen nodig zijn. Dit is slecht voor het milieu. Om kosten en het milieu te besparen is de thuisbatterij dus een minder gunstige oplossing. De voordelen van deze batterij zijn dat je bij stroomuitval, wat in Nederland bijna niet voorkomt, een paar uur langer stroom hebt en dat je de energie die je overdag opwekt later op de dag kan gebruiken. Zo wordt het elektriciteitsnet minder belast. Beste oplossing is en blijft voorlopig dus om de opgewekte stroom direct te gebruiken. Vooral als je een elektrische auto en eigen laadpaal hebt, kun je veel besparen door slim te laden.
Lees er meer over op de website van Milieu Centraal.