Zonnepanelen en thuisbatterij
Je hoort de laatste tijd steeds meer over thuisbatterijen. Hiermee kun je stroom van je zonnepanelen opslaan. Maar wat betekent dit voor je energierekening?
Op dit moment hebben we in Nederland de salderingsregeling voor zonnepanelen. Je mag aan het eind van het jaar je verbruikte elektriciteit wegstrepen tegen de opgewekte energie van je zonnepanelen. Zonnepanelen produceren vooral in de zomer, terwijl je ook in de winter stroom gebruikt. Vanaf 2027 verdwijnt de salderingsregeling en wordt het financieel aantrekkelijk om zoveel mogelijk van de opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken!
Terugverdientijd thuisbatterij
Met een thuisbatterij sla je zonnestroom op die je overdag opwekt en ‘s nachts of de volgende dag weer gebruikt. Hiermee gebruik je meer van de stroom die de zonnepanelen opwekken zelf en gaat er minder stroom het net op. Maar een thuisbatterij is op dit moment nog best prijzig, al snel € 5.000. De terugverdientijd verschilt per geval, maar je verdient een thuisbatterij moeilijk terug. Ook na afschaffing van de salderingsregeling.
Gelukkig zijn er ook andere manieren om meer van je eigen zonnestroom te gebruiken. Zet elektrische apparaten zoveel mogelijk overdag aan wanneer de zon schijnt, bijvoorbeeld de wasmachine en de vaatwasser. Daarnaast kun je de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of elektrische auto of elektrische (warmtepomp-)boiler voor warm water overwegen.
Meer informatie over thuisbatterijen vind je op de website van Milieu Centraal en de Vereniging Eigen Huis