Zelf aan de slag: tips
Wat kan ik zelf doen?
Bekijk alle tips wat u kunt doen om uw tuin te wapenen tegen hitte en wateroverlast.
Hulp nodig? Schakel hier gratis een tuinklimaatcoach in voor tuinadvies.
Tegels eruit
Minder bestrating is goed voor de natuur, maar het heeft ook voordelen voor u. U voorkomt wateroverlast na hevige regenbuien. Hoe minder tegels uw tuin heeft, hoe makkelijker water na een flinke regenbui in de bodem wegzakt. U hoeft uw tuin dus minder vaak te besproeien. Als het water kan wegzakken in de bodem, dan blijft ook de grondwaterstand beter op peil. Fijn voor uw planten maar ook goed voor uw portemonnee.
Energie besparen met een groen dak
Een groen dak dat is bedekt met planten en grassen heeft een aantal voordelen. Het verkoelt uw woning in de zomer en isoleert in de winter. Bovendien verlengt het de levensduur van een dak. Daarnaast haalt u met een sedumdak meer energie uit uw zonnepanelen en stroomt regenwater niet meer rechtstreeks van het dak het riool in. Tot slot stimuleert een groen, levend dak de biodiversiteit.
Regenpijp afkoppelen
Door uw regenpijp af te koppelen van het riool scheidt u schoon regenwater van vuil rioolwater. Het regenwater kunt u opvangen in een regenton om het vervolgens te gebruiken om planten water te geven. Ook kunt u het opvangen in een wadi, infiltratiekrat of het gewoon via een gootje de tuin in laten lopen. Zo kan het regenwater de grond intrekken om het grondwater aan te vullen.
Gemeente Heeze-Leende maakte een video, waarin duidelijk wordt uitgelegd waarom afkoppelen belangrijk is en welke manieren hiervoor zijn. Bekijk de video op YouTube.
Het is mogelijk om subsidie te krijgen voor het afkoppelen van de regenpijp. Bekijk hier meer informatie.
Water besparen met een regenton
Een regenton is veel meer dan mooie aankleding voor uw tuin. Wanneer u uw regenpijp afkoppelt en regenwater opvangt in een regenton, bewaart u schoon water. Dit kunt u gebruiken om uw planten water te geven. Zo bespaart u water.
Tuinwadi als blikvanger in de tuin
Een wadi is een verlaging in uw tuin om water op te vangen. Overtollig water stroomt naar de wadi, of wordt er heen geleid, en zakt daar langzaam in de bodem. De wadi kan beplant zijn met gras en zo onderdeel zijn van een grasveldje. U kunt de wadi ook beplanten met vochtminnende planten, of inzaaien met een zaadmengsel speciaal voor wadi’s. Zo wordt het een blikvanger in uw tuin.
Schutting eruit
Een kale schutting reflecteert zonlicht en zorgt ervoor dat uw tuin opwarmt. Daardoor kan het er in de zomer onaangenaam heet worden. Een haag aanleggen is een goed alternatief voor schuttingen als erfafscheiding. Hagen zorgen voor verdamping, waardoor de omgeving juist afkoelt. Door te kiezen voor groenblijvende- of bladhoudende soorten, behoudt u ook in de winter voldoende privacy in uw tuin.
Plant een haag
Hagen zorgen voor een natuurlijke afscheiding van uw tuin. Een strak geknipte beukenhaag, of juist een weelderig groeiende gemengde haag; er is altijd een haag die bij uw tuin past. Met een haag verfraait u niet alleen uw eigen huis, u biedt ook vogels een ‘thuis’. Vogels nestelen graag in hagen en genieten van de besjes en insecten die ze er vinden.
Plant een (inheemse) boom
Een boom zorgt voor aangename schaduw tijdens hete dagen. In de zomer houdt een boom voor het huis niet alleen uw tuin maar ook uw huis koel. Zo bent u minder geld en energie kwijt aan een airco of ventilator. In de winter laten de kale takken juist weer voldoende zonnestralen door voor extra licht en warmte in huis.
Plant een struik
Stuiken houden met hun wortels water vast en zorgen lokaal voor schaduw. Kies voor (inheemse) struiken met bloemen en besjes want deze trekken vogels, bijen en vlinders aan. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook belangrijk voor de biodiversiteit.
Bedek de bodem met plantgoed
Een tuin vol bloeiende (inheemse) planten is een genot om naar te kijken, maar laat daarnaast ook regenwater beter de grond in zakken. Een kale bodem droogt sneller uit en verliest door de hardere korst het vermogen om water op te nemen. Bodembedekkende beplanting houdt water juist vast en verbetert door de doorworteling het infiltratievermogen van de bodem. Kiest u voor de aanplant van inheemse waard- en drachtplanten, dan helpt u ook bijen en vlinders een handje.