Mijn tuin Cranendonck

De gemeente Cranendonck werkt samen met Orbis aan een groene en klimaatbestendige gemeente. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook in de tuinen van bewoners. In 2023 werd al een actie georganiseerd in de meest versteende delen van Budel-Schoot, Budel-Dorplein, Soerendonk en Gastel. En een geslaagde actie, verdient een vervolg.

Tuin- en gevelscan
In augustus 2024 scannen medewerkers van Orbis de tuinen en woningen in Maarheeze en Budel. Vanaf de openbare weg bekijken zij welke tuinen kansen bieden voor vergroening en waar afkoppelmogelijkheden liggen voor regenwater. Bewoners ontvangen een vrijblijvend persoonlijk advies in de brievenbus. Dit is in de vorm van een schets van de woning en tuin met daarop ingetekend waar afkoppelen van regenwater en vergroening mogelijk is.

Let op:

Vanwege de grote interesse zit deze actie vol. Het is niet meer mogelijk om planten aan te vragen. We bedanken alle enthousiaste inwoners die meewerken aan een groene en klimaatbestendige gemeente.

Het assortiment voor deze actie en informatie over de soorten is te vinden op de onderstaande informatiebladen.

Struiken:

Hagen:

Bomen:

Let op: Het assortiment is onderhevig aan eenzijdige wijzigingen als dit door ons nodig of wenselijk wordt geacht en op=op. Mail voor vragen naar esra@orbis.nl.

Bezorging beplanting
De planten worden in november of december 2024 kosteloos aan huis bezorgd. Deelnemers ontvangen daarover per e-mail meer informatie.

Beplanting bewaren
De geleverde beplanting heeft kale wortels. Ze moeten dus zo snel mogelijk de grond in. Kan je niet dezelfde dag aanplanten, bescherm ze dan tegen vorst, wind en uitdroging. Leg ze op een vorstvrije, koele, schaduwrijke plaats, bijvoorbeeld in een schuur of garage. Verwijder eventueel de beschermende zak en houd de wortels vochtig door ze af te dekken met een natte doek. Probeer ze binnen vijf dagen te planten. Moet je het plantgoed toch langer bewaren? Kuil ze dan in, zoals hieronder beschreven.

Planten inkuilen
Graaf een sleuf van 50 centimeter diep, liefst op een beschutte, schaduwrijke, niet te natte plaats. Haal de zak er af. Zet de planten verspreid in de sleuf. Geef de wortels water, zodat ze goed vochtig zijn, behalve bij vorst! Strooi de uitgegraven aarde over de wortels in de sleuf zodat de wortels van de planten rondom en bovenop goed met aarde bedekt zijn en er geen lucht aan de wortels kan komen. Druk de grond goed aan met de voet. Ook ingekuild moet je de planten, indien nodig, water geven zodat ze niet uitdrogen.