UITVAL ZONNEPANELEN
Als er te veel energie wordt gemaakt, zoals op heel zonnige dagen, kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Om schade aan apparatuur te voorkomen schakelen zonnepanelen dan vanzelf uit. Dat is vervelend, want je wilt natuurlijk zo veel mogelijk energie opwekken. Als de druk weer van het elektriciteitsnet is, schakelen je zonnepanelen vanzelf weer aan.
Uitval beperken
Er zijn oplossingen om uitval te beperken.
- De meest makkelijke manier is om stroom te gebruiken wanneer er veel elektriciteit is: op zonnige momenten en/of momenten met veel wind. Zet dan uw (vaat)wasmachine of droger aan, of laadt dan uw elektrische auto of fiets op. Dit kan ook met een thuisbatterij. Een slim netwerk kan helpen de elektriciteit beter te verdelen en overbelasting voorkomen.
- De plaatsing van de zonnepanelen kan ook een groot verschil maken. Het lijkt logisch om de panelen op het zuiden te richten, dan is de opbrengst het hoogste. Maar panelen die op het oosten en/of westen zijn gericht, sluiten beter aan op het verbruik. Thuis gebruikt u waarschijnlijk meer elektriciteit in de ochtend en aan het einde van de middag dan overdag.
- Andere mogelijkheden zijn: het (laten) toepassen van dikkere en zo kort mogelijke aansluitkabels; begrenzen van het piekvermogen; aansluiten op een 3-fase omvormer, die kan de stroom verdelen op één van de drie fasen waardoor het risico op uitvallen kleiner wordt.
Hoe groot is het verlies eigenlijk?
Tijdelijke uitval van je zonnepanelen betekent niet het einde van de wereld. Wanneer zonnepanelen een volledige week - maandag tot en met zondag - in het voorjaar niet zouden werken, bedraagt dit nog geen 3% van de gemiddelde jaaropbrengst. In de praktijk zal dit nog minder zijn omdat panelen bij een dalende netspanning weer zullen inschakelen en dus geen volledige dagen inactief zijn. Daarbij helpt een melding van uitvallende panelen aan Enexis Netbeheer om nauwkeuriger te bepalen waar nieuwe kabels nodig zijn.