SALDERINGSREGELING ZONNEPANELEN VERLENGD
Voorlopig blijft de salderingsregeling voor zonnepanelen bestaan. Het kabinet was van plan de regeling vanaf 2025 tot 2031 stap voor stap af te bouwen maar de Eerste Kamer heeft dit wetsvoorstel afgekeurd.
Huishoudens konden en kunnen zelf opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Met de salderingsregeling kan de jaarlijks opgewekte elektriciteit weggestreept worden tegen het jaarlijkse verbruik. Daarover hoeven zij geen belasting te betalen. Als iemand meer opwekt dan verbruikt, ontvangt diegene voor het overschot een vergoeding. Deze vergoeding moet redelijk zijn.
Een voorbeeld: als iemand in de zomer 1.500 kWh stroom teruglevert aan het net, mag diegene in de winter 1.500 kWh stroom gebruiken zonder dat dit in rekening wordt gebracht. Deze salderingsregeling is bedacht om het gebruik van zonnepanelen te stimuleren. Hiermee zijn de kosten van zonnepanelen extra snel terug te verdienen.
Verlenging regeling kent ook nadelen
De salderingsregeling heeft een positief effect gehad als het gaat om de hoeveelheid aangeschafte zonnepanelen, maar er zitten inmiddels ook nadelen aan. Mensen zonder zonnepanelen betalen indirect mee. Om kosten te dekken bedenken energiebedrijven zelf regelingen. Van een terugleverheffing tot hogere vaste kosten. Dat geeft veel onduidelijkheid.
Dat de salderingsregeling niet wordt afgeschaft zorgt ervoor dat investeren in zonnepanelen financieel een verstandige keuze blijft. Maar ook zónder de regeling zijn zonnepanelen snel terugverdiend. Kijk voor voorbeelden hiervan op de website van Milieu Centraal.