Projectenboek Natuur Klimaat Landschap

In het buitengebied van Cranendonck hebben we te maken met verschillende natuur- en klimaatvraagstukken waar de Provincie en het Waterschap verantwoordelijk voor zijn. De uitvoering van deze natuur- en klimaatvraagstukken (de zogenaamde groenblauwe opgaven) zijn nodig voor het halen van de wettelijke verplichte doelen voor de Natura 2000-gebieden, Natuurnetwerk Brabant en Kaderichtlijn water.

Met het projectenboek werken we aan de gestelde klimaatvisie "in 2050 is de ruimtelijke inrichting klimaatbestendig en water robuust" uit de nota Duurzaamheid 2020-2024

De gemeente Cranendonck wil ook kleinschalige natuur- en klimaatprojecten uitvoeren in ons buitengebied. Hiervoor stellen we het projectenboek Natuur-Klimaat-Landschap op. Met dit projectenboek leveren we ook een bijdrage aan de groenblauwe opgaven door meekoppelkansen van deze opgaven te benoemen en op te nemen als project in het projectenboek. 

Echter voor het vullen van dit projectenboek zijn we juist op zoek naar gemeentelijke kleinschalige projecten.  Zodat we op korte termijn al projecten gaan uitvoeren in het buitengebied. 

 

Voorbeelden 

We zijn op zoek naar ideeën en of kansen van onze inwoners die we uit willen werken naar een project. Het gaat om kleinschalige projecten die relatief gemakkelijk uitvoerbaar zijn. Enkele voorbeelden ter inspiratie: 

  • Aanleg kruiden en/of bloemrijke randen 
    Voor de versterking van de biodiversiteit is de aanleg van kruiden- of bloemrijke (akker)randen of bermen erg waardevol. Ook zorgen zij voor een natuurlijke plaagbeheersing van gewassen. 
  • Beleefbaar maken van bijzondere cultuurhistorische plekken in het landschap 
    Het (weer) zichtbaar maken van cultuurhistorie/erfgoed in de leefomgeving is belangrijk voor de identiteit en beleving van Cranendonck. 
  • Versterken van laanstructuren  
    Het versterken van laanstructuren om het landschap of cultuurhistorische waardvolle plekken te accentueren. Ook zorgen laanstructuren voor  groene verbindingen tussen de kernen en het buitengebied. 
  • Herstellen van zandpaden  
    Zandpaden hebben een belangrijke ecologische-, landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Ze maken deel uit van het natuurlijke leefgebied van wat leeft en bloeit. 
  • Aanleggen van heggen en houtsingels 
    Heggen vormen waardevolle en beeldbepalende elementen in het landschap. Heggen en houtsingels zorgen voor windbreking en daarmee uitdroging van de akkers. Ze verhogen de biodiversiteit en vormen een broed- en schuilplek voor diverse dieren.  
  • Vennen en poelen 
    Vennen en poelen zijn belangrijk voor de biodiversiteit. Percelen die van nature al vochtig zijn en verlaagd in het landschap liggen, lenen zich hier goed voor. Poelen en vennen worden gevoed met regenwater en/of grondwater. En in natte tijden zorgt het voor de opslag van water. 
  • Water vasthouden – klimaatbestendige natuur- en landschap 
    Percelen gebruiken waar regenwater wordt vastgehouden in plaats van afgevoerd. Het regenwater kan dan langzaam in bodem worden opgenomen. Op deze manier wordt het grondwater aangevuld vangen we negatieve effecten van klimaatverandering op.  
  • Ontwikkelen en herstellen natte natuur  
    Het vasthouden van water op de plaats zelf en het infiltreren van water in de bodem is hiervoor nodig. Dit zorgt voor het tegengaan van verdroging, herstel van watersystemen en een hogere natuurkwaliteit.