Praktische vragen Slot Cranendonck
Wij kunnen ons voorstellen dat er (praktische) vragen bij je leven. Wij hebben de meest voor de hand liggende vragen hieronder beantwoord.
Het kan zijn dat je nog aanvullende vragen hebt. Je kunt deze mailen naar info@cranendonck.nl of bellen naar 14 0495.
Wij beantwoorden deze dan zo snel mogelijk. Vragen over afspraken met de Oostappengroep kun je het beste stellen aan de beheerder of exploitant.
Controle
In dit blok vind je vragen en antwoorden over de recente controle op het recreatiepark
Waarom wordt er nu gecontroleerd op het park?
Het recreatieseizoen is voorbij en we willen zicht houden op de activiteiten op het recreatiepark en weten welke personen onze hulp nodig hebben. Ook in de aanpak van ondermijning.
Wat is er gecontroleerd?
Er is gecontroleerd of personen permanent wonen op het vakantiepark en het hoofdverblijf het park is.
Door wie is er gecontroleerd?
Door de gemeente Cranendonck en Heeze-Leende.
Waarom is permanente bewoning op vakantieparken een probleem?
De bestemming van het park is recreatie. Dit is al van oudsher het geval en passende functie voor deze locatie. Permanente bewoning is niet passend op deze locatie. De permanente bewoning kan leiden tot overbelasting van de infrastructuur, veiligheidsproblemen, illegale bebouwing en conflicteren met de oorspronkelijke bestemming en gasten van het park. We werken altijd aan een kwaliteitsverbetering van het lokale recreatief verblijfsaanbod in onze gemeente. De bouwnormen voor vakantiewoningen zijn lichter dan voor gewone woningen.
Wat zijn de regels voor permanente bewoning op het park?
De regels voor permanente bewoning op een locatie die bestemd is voor recreatief gebruik vloeien voort uit de ter plaatse geldende bestemmingsplanvoorschriften (Omgevingsplan). Deze regels omvatten beperkingen op de duur van het verblijf.
Waarom is permanente bewoning op het vakantiepark niet toegestaan?
Dit volgt uit gemeentelijke regels. Deze regels zijn opgenomen in het omgevingsplan (voorheen: bestemmingsplan) van de gemeente Cranendonck. Hierin is opgenomen dat ter plaatse recreatieverblijf is toegestaan. Permanente bewoning is daarentegen uitgesloten. De regels kunnen variëren, maar omvatten beperkingen op de duur van het verblijf en vereisten voor registratie in de Basis Registratie Persoonsgegevens.
Vaste recreanten
In dit blok vind je vragen en antwoorden over de vaste recreanten op het recreatiepark.
Moet ik van het park af? En tot wanneer kan ik blijven?
Afhankelijk van de acties van de eigenaar van het park zoals een eventuele overname kun je wel of geen gebruik maken van je plek op het park. Daarnaast is de gemeentelijke besluitvorming hiervoor bepalend. Het is momenteel dus helaas onzeker tot wanneer je kunt blijven en of je sowieso het park moet verlaten. Zodra de gemeente meer weet wordt dit gecommuniceerd aan de vertegenwoordigers van de vaste recreanten. Recreatieparken zijn in onze gemeente vergunning plichtig gesteld in de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Cranendonck. Op de aanvraag is een Bibob-toets van toepassing. Als de vergunning wordt geweigerd mag het park niet meer geëxploiteerd worden door de huidige eigenaar. Als de vergunning verleend wordt wel.
Wat moet ik doen met de pachtovereenkomst of de koopovereenkomst met Oostappengroep?
De gemeente is bij deze privaatrechtelijke overeenkomst geen partij. Voor vragen hierover kun je je richten tot de Oostappengroep en/of juridische bijstand zoeken via bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering.
Zijn er financiële compensaties of ondersteuning beschikbaar?
Je kunt je het beste richten tot de Oostappengroep met deze vraag en/of juridische bijstand zoeken via bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering. Het is een privaatrechtelijke aangelegenheid tussen jou en de Oostappengroep. Helaas kunnen we hier geen antwoord op geven aangezien de gemeente geen partij is. Er is vanuit de gemeente geen compensatie beschikbaar.
Wat zijn de gevolgen voor de gemeenschap op het vakantiepark?
Het is niet mogelijk om in de toekomst te kijken aangezien het afhankelijk is van verschillende factoren zoals een eventuele overname van het park en de uitkomst van het Bibob-onderzoek en daarmee of de vergunning voor het park wordt verleend. De gemeente zet in op een vitaal park waar volop gerecreëerd wordt.
Kan ik bezwaar maken tegen beslissingen die mijn recreatief verblijf beïnvloeden?
Je kunt als belanghebbende bezwaar maken tegen het publiekrechtelijke besluit oftewel een verleende vergunning of een weigering op een aanvraag voor een exploitatievergunning voor het park. Er staan rechtsmiddelen voor je open. Een belanghebbende kan tegen bepaalde publiekrechtelijke besluiten bezwaar maken. Meer hierover vind je op rijksoverheid.nl/onderwerpen/bezwaar-en-beroep/vraag-en-antwoord/bezwaar-tegen-beslissing-overheid. Op dit moment is er nog geen aanvraag door de eigenaar ingediend en ook niet door een andere exploitant.
Wat gebeurt er als ik mijn recreatiewoning tijdelijk aan een ander verhuur?
Hier kunnen we helaas geen antwoord opgeven aangezien het verhuren een privaatrechtelijke aangelegenheid is waarbij de gemeente geen partij is. Je kunt hiervoor juridische bijstand zoeken via bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering.
Zal er extra toezicht zijn op het park?
Er zal indien nodig extra toezicht zijn op het park. Als je je onveilig voelt laat het ons vooral weten zodat we het toezicht hierop kunnen aanpassen.
Zijn er plannen om faciliteiten of diensten op het park te veranderen?
Je kunt deze vraag het beste aan de Oostappengroep stellen. De gemeente is geen partij aangaande het voorzieningen- en serviceaanbod op het park.
Zal de handhaving invloed hebben op de waarde van mijn recreatiewoning?
Dit is een vraag die we niet kunnen beantwoorden omdat we het antwoord niet weten. De handhaving zelf heeft geen directe invloed.
Permanente bewoners
In dit blok vind je vragen en antwoorden over permanente bewoning op het recreatiepark.
Ik kan niet zelfstandig wegkomen. Wat nu?
Je kunt het beste je omgeving vragen om je te komen helpen. De gemeente heeft in sommige gevallen een zorgplicht voor haar inwoners. Dit zijn alleen de inwoners die volgens BRP staan ingeschreven op het adres van het recreatiepark. Het sociaal team van de gemeente bepaalt of je hiervoor in aanmerking komt.
Waarom wordt er nu pas gecontroleerd/gehandhaafd op permanente bewoning?
De gemeente heeft gewacht tot na het toeristische hoogseizoen om de permanente bewoning beter in kaart te kunnen brengen. Gezien de huidige ontwikkelingen met betrekking tot het park ziet de gemeente zich genoodzaakt om op te treden.
Wat zijn de specifieke regels en wetten die permanente bewoning verbieden?
Het bestemmingsplan (nu Omgevingsplan) laat permanente bewoning niet toe. Het gebruik moet voor recreatie zijn en kortstondig verblijf.
Wat zijn de gevolgen als ik hier blijf wonen en/of niet kan verhuizen binnen de gestelde termijn?
Je moet het terrein verlaten als is geconstateerd dat je op het park permanent verblijft. Je krijgt hiervoor eerst een waarschuwing en een redelijke termijn om vervangende woonruimte te zoeken. Het kan ook voorkomen dat geen vergunning wordt verleend aan de Oostappengroep en/of het park niet wordt overgenomen. De exploitant moet het park dan sluiten. Als je zelf niet het park verlaat, wordt ofwel een dwangsom opgelegd, wat inhoudt dat je moet betalen als je blijft. Of wij passen bestuursdwang toe, wat inhoudt dat je door onze Boa’s en de politie wordt verwijderd van het park. De in rekening gebrachte kosten worden dan op jou verhaald.
Zijn er uitzonderingen of speciale vergunningen mogelijk?
Nee, het is mogelijk om een aanvraag te doen, maar dit is niet zinvol omdat de gemeente geen permanente bewoning wil op het park.
Kan ik bezwaar maken tegen de handhaving?
Nee, tegen de daadwerkelijke handhaving niet. Wel tegen het handhavingsbesluit of eventueel het publiekrechtelijke besluit op de aanvraag voor een exploitatievergunning op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening.
Wat gebeurt er met mijn eigendommen als ik vertrek?
Je mag zelf weten wat je met je spullen doet.
Hoe is vastgesteld dat iemand hier permanent woont?
Een ervaren toezichthouder BRP is meerdere keren langs geweest. Deze heeft een rapport opgemaakt dat voldoende onderbouwd is met bewijsstukken.
Wat zijn de stappen van het vergunning- en handhavingsproces?
De twee processen zien er op hoofdlijnen als volgt uit. Allereerst wordt de eigenaar/exploitant in de gelegenheid gesteld om een vergunningaanvraag te doen. Er geldt namelijk een vergunningplicht voor recreatieparken op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening. Als deze aanvraag compleet is, zullen wij deze toetsen en in behandeling nemen. Vervolgens volgt een besluit. Wat betreft de handhaving wordt eerst gecontroleerd of de persoon permanent op het park verblijft, vervolgens wordt met een waarschuwing een termijn aangegeven waarbinnen de vaste bewoner het park moet verlaten.
Lokale ondernemers
In dit blok vind je vragen en antwoorden over de consequenties voor lokale ondernemers na de controle op het recreatiepark.
Wat gebeurt er met mijn omzet als het recreatiepark dicht moet?
Het is niet mogelijk om hier een inschatting van te maken. Het is mede afhankelijk of je omzet afkomstig is van bezoekers van het park.
Wat is de invloed op de lokale economie en wat wordt er aan gedaan deze impact zo klein mogelijk te houden?
Het is niet mogelijk om hier op voorhand een inschatting over te maken. De marktwerking gaat buiten de gemeente om. We streven naar een vitaal recreatiepark en zetten actief in op recreatie en toerisme in Cranendonck. Hier zal ook de lokale economie van profiteren. Een recreatiepark dat de regels overtreedt, draagt hier niet aan bij en zal mogelijk ook een negatieve uitstraling hebben op de hele recreatiesector en gemeente.
Wat zijn de lange termijn effecten van de handhaving op het vakantiepark?
De gemeente wil geen permanente bewoning op het park. De doelstelling is dat er op termijn niet meer permanent gewoond wordt, maar dat het park alleen voor recreatie wordt gebruikt. We willen een kwaliteitsverbetering en een vitaal recreatiepark.
Kan ik bezwaar maken tegen beslissingen die mijn bedrijf beïnvloeden?
Dat ligt eraan of je belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken en geschaad wordt. Alleen voor een belanghebbende is het mogelijk om bezwaar te maken.
Hoe worden ondernemers op de hoogte gehouden tijdens dit proces?
De ondernemers worden niet rechtstreeks door de gemeente geïnformeerd. Er zijn voldoende andere bronnen beschikbaar die de stand van zaken publiceren, zoals het nieuws op televisie of de (digitale) krant.
Zal handhaving invloed hebben op de vastgoedprijzen in de omgeving?
Het is op voorhand niet mogelijk om hier een antwoord op te geven. Daarnaast is er weinig vastgoed in de directe omgeving van het park.