Overlijden, aangifte
Wat is het?
Als er iemand is overleden, doet u hiervan aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente verwerkt het overlijden van deze persoon in de burgerlijke stand en de basisregistratie personen (BRP). Aangifte doen is verplicht. Meestal doet de uitvaartondernemer dit. Als nabestaande kunt u dit ook zelf doen.
De uitvaartondernemer of u doet de aangifte bij de gemeente. Doe dit binnen 6 dagen na het overlijden. Een begrafenis of crematie moet namelijk uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden plaatsvinden.
Digitaal aangifte doen
Uitvaartondernemers kunnen digitaal aangifte van overlijden doen met eHerkenning. Om bij de gemeente Cranendonck digitaal aangifte van overlijden te doen, moet u bekend zijn in het systeem. U kunt hierover contact opnemen via het algemene telefoonnummer 14 0495.
Is de overlijdensdatum niet bekend (lijkvinding)? Gebruik dan onderstaande button voor de aangifte.
Aangifte aan de balie
Kunt u (nog) geen digitale aangifte doen of wilt u als nabestaande aangifte doen, maak dan een afspraak voor aangifte van overlijden aan de balie.
Hoe werkt het?
De gemeente maakt twee documenten en geeft deze aan u mee:
- een document waarin ze toestemming geeft voor de uitvaart (het ‘verlof tot begraven’ of het ‘verlof tot cremeren’). Heeft de overledene aangegeven dat hij of zij het lichaam aan de wetenschap wil geven? Dan krijgt u een document met het ‘verlof tot ontleding’.
- een afschrift van de overlijdensakte.
Informatie Rijksoverheid
Gaat u zaken regelen namens de overledene? Op www.rijksoverheid.nl/overlijden krijgt u een persoonlijk overzicht. Daarin ziet u wat u moet regelen en waar u dit doet. Hebt u hulp nodig bij het persoonlijk overzicht? Bel dan met Informatie Rijksoverheid via telefoonnummer 1400. Zij helpen u graag.
Wat heb ik nodig?
- B-enveloppe met daarin het formulier van de arts over de oorzaak van het overlijden
- geldig legitimatiebewijs van de aangever
- als uitstel van de crematie of begrafenis nodig is: een vergunning hiervoor
- eventueel het trouwboekje van de overledene
Als de overledene op een natuurlijke manier is gestorven, neemt u ook mee:
- verklaring van natuurlijk overlijden (van een schouwarts)
Als de overledene niet op een natuurlijke manier is gestorven, neemt u ook mee:
- verklaring van niet-natuurlijk overlijden (van een schouwarts)
- verklaring van geen bezwaar voor de begrafenis of crematie (van de officier van justitie)