Openbare laadpalen voor elektrische auto’s

Wat is het?

De gemeente Cranendonck ondersteunt elektrisch rijden en plaatst daarom de komende jaren een netwerk van openbare laadpalen. Daarvoor is de gemeente aangesloten bij de Regionale Aanbesteding voor Laadinfrastructuur (RAL) die samenwerkt met Vattenfall InCharge. Bij deze openbare laadpalen laadt u altijd 100% uit wind opgewekte stroom van Nederlandse windmolens.

Hoe werkt het?

Voorwaarden

Om een openbare laadpaal aan te vragen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • U woont of werkt in een van de aangesloten gemeenten in de provincie Noord-Brabant.
  • U heeft een elektrisch voertuig of plug-in hybride voertuig.
  • Uw voertuig heeft minimaal een rijbereik van 45 kilometer (volgens Europese Typegoedkeuring).
  • Uw voertuig is een personenauto (type M1) of een bestelauto (N1 of N2) en u kunt dit aantonen met een (voorlopige) koop- of leaseovereenkomst.
  • U heeft geen eigen terrein. Daaronder valt een eigen garage, een VVE-parkeergarage, een oprit of de mogelijkheid een parkeerplaats bij uw huis te kopen of huren.

Wordt de aangevraagde laadpaal mijn eigen laadpaal?

Nee. De laadpaal is openbaar en door iedereen met een elektrisch voertuig te gebruiken.

Wie bepaalt of er een openbare laadpaal komt?

Dat doet de gemeente samen met Vattenfall InCharge.

Hoe wordt de locatie van de openbare laadpaal bepaald?

Ook dat doet de gemeente samen met Vattenfall InCharge. Met hulp van de informatie van de netbeheerder worden geschikte locaties gekozen. Vattenfall InCharge let er vooral op of er voldoende laadmogelijkheden zijn en of de te realiseren laadpaal goed vindbaar is. De gemeente beoordeelt of de locatie geschikt is en of de mogelijke toename in parkeerdruk acceptabel is.

De gemeente en Vattenfall InCharge zorgen ook voor het proactief plaatsen van laadpalen. Zonder verzoek, maar op basis van behoeftemetingen. 

Wat moet ik doen?

Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u eenvoudig online bij Vattenfall Incharge een aanvraag indienen.

Openbare laadpaal aanvragen

Wat kost het?

  • Aanvragen en plaatsen van een openbare laadpaal kost u niets. U betaalt alleen voor het opladen van uw elektrische auto.
  • Voor het aanvragen van een laadpas worden mogelijk kosten aan u berekend. Zie ook "Aanvullende informatie".

Aanvullende informatie

Hoe kunt u betalen voor het laden?

Om de laadpalen te gebruiken heeft u meestal een laadpas nodig. Er zijn diverse laadpassen beschikbaar. Deze laadpassen werken meestal op openbare laadpalen van verschillende aanbieders. Bij een aantal laadpalen kunt u ook met bankpas, creditcard of contactloos met uw smartphone betalen. Lees hiervoor de informatie op de laadpaal.

Openbare laadpaal zoeken

Er zijn diverse apps en websites beschikbaar waarmee u een laadpaal in de buurt kunt vinden. Ook kunt u via een openbare kaart zoeken naar bestaande en naar te realiseren laadpalen.

Hoeveel voertuigen kunnen tegelijk bij de laadpaal laden?

In principe kunnen er twee elektrische voertuigen tegelijkertijd laden.

Hoeveel parkeervakken worden bij de laadpaal aangewezen als laadplek?

Er wordt altijd tenminste 1 parkeervak aangewezen als laadplek. Het tweede parkeervak ernaast is gereserveerd om uitbreiding snel te kunnen realiseren, wanneer blijkt dat de laadbehoefte toeneemt.

Welk type laadpaal wordt er geplaatst?

De Alfen Twin met een laadvermogen tot 11 kW.

Met welke snelheid kan ik bij de laadpaal laden?

De Alfen Twin heeft een laadvermogen tot 11 kW. De werkelijke snelheid waarmee u uw voertuig kunt laden hangt af van het type auto. De laadpaal geeft het hoogst mogelijke beschikbare vermogen, mits uw voertuig op die snelheid kan laden. Ook hangt de werkelijke snelheid waarmee u gaat laden af van de bezetting van de laadpaal. De laadpaal geeft altijd minimaal 3,7 kW aan elektrische voertuigen die zijn aangekoppeld.

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe laadpalen in mijn omgeving?

Wanneer er een laadpaal geplaatst gaat worden, wordt dit via een verkeersbesluit in het Gemeenteblad en in de lokale media bekendgemaakt. Ook via de openbare kaart blijft u op de hoogte van laadpalen die in ontwikkeling zijn. Zo weet u al voordat de laadpalen er staan waar deze gaan komen. Uiteraard ziet u op de openbare kaart ook de laadpalen waar u al gebruik van kunt maken. De komende jaren worden in alle dorpskernen van de gemeente Cranendonck openbare laadpalen geplaatst!

Wilt u meer informatie over (het aanvragen van) een openbare laadpaal?

Neem dan contact op met Vattenfall Incharge via 088 363 7991.

Laadpaal op eigen terrein

Heeft u op eigen terrein ruimte om een auto te parkeren, bijvoorbeeld een inrit (oprit), een eigen garage of een VVE-parkeergarage? Dan kunt u zelf op uw terrein een laadpunt laten plaatsen. De gemeente heeft hier geen faciliterende rol in.

Of u een inrit op eigen terrein aan kunt leggen, hangt af van bepaalde voorwaarden. Meer informatie hierover vindt u op deze webpagina.

Laadkabels in de openbare ruimte

Het is niet toegestaan objecten in de openbare ruimte te plaatsen, waarbij mogelijk hinder of gevaar voor weggebruikers ontstaat. Zo mag een laadkabel, al dan niet verzonken in een kabelgoot, niet over een trottoir, een fietspad, een rijbaan of door het openbaar groen liggen.