ONTWIKKELINGEN POLITIEK DEN HAAG EN DE ENERGIETRANSITIE

Deze week staat het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB op het bordes. De nieuwe ministers gaan dan aan de slag met het vormen van het regeerprogramma. Het nieuwe kabinet maakt ook beslissingen over de energietransitie en het verduurzamen van woningen. 

Het is nog niet duidelijk wat dit precies betekent, maar de volgende punten staan in het hoofdlijnenakkoord:

  • De financiële middelen voor klimaat worden voor een deel gebruikt om mensen met een laag of middeninkomen en ondernemers te helpen in de energietransitie. Te denken valt aan:
    • Het helpen van mensen en kleine ondernemers bij het verduurzamen van hun woningen en bedrijfspanden. Dit zorgt voor een lagere energierekening. Er wordt specifiek aandacht besteed aan mensen die als gevolg van aansluiting op een warmtenet geconfronteerd worden met een veel hogere energierekening.
    • Er komen geen verplichte labelsprongen voor koopwoningen. De verplichting om vanaf 2026, bij het vervangen van de verwarmingsketel, een warmtepomp te moeten installeren, wordt geschrapt. Omdat aan de laatste verplichting een terugverdientijd van maximaal 7 jaar als voorwaarde zou gelden leek dit op dit moment ook geen haalbare kaart.
  • Het oplossen van de problemen op het electriciteitsnet krijgt voorrang, waarbij de regie bij het kabinet ligt. Onder andere als het gaat om het bepalen wie wanneer op het net wordt aangesloten.

Een aantal voorgenomen verplichtingen is dus vervallen. Tegelijkertijd ligt de Wgiw – bevoegdheid (Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie) ter goedkeuring voor bij de Eerste kamer. Hiermee kunnen gemeenten vanaf 2026 gebieden aanwijzen die overgaan op duurzame warmtevoorziening en hiermee gebieden waar het aardgastransport op termijn eindigt.

Naar verwachting vervalt de verplichting dus om je huis te isoleren of om over te stappen op een (hybride) warmtepomp. Feit blijft dat een goed geïsoleerd huis comfortabeler is en een besparing op de energierekening oplevert. Ook is in veel gevallen een warmtepomp een voordelig alternatief voor een nieuwe verwarmingsketel. Bovendien beperkt u daarmee de CO2-uitstoot wat beter is voor onze leefomgeving.