Omwisselen buitenlands rijbewijs

Wat is het?

Heeft u een buitenlands rijbewijs en woont u in Nederland? Dan mag u eerst nog tijdelijk in Nederland rijden met het buitenlandse rijbewijs. Daarna moet u het rijbewijs omwisselen via uw gemeente.

Hoe werkt het?

Een buitenlands rijbewijs omwisselen kan alleen als u voldoet aan de voorwaarden.

  • Het rijbewijs moet geldig zijn. 
  • U staat in Cranendonck ingeschreven
  • U heeft de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfstitel 
  • U heeft een geldig rijbewijs uit de EU, een land van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA) of uit een land waarmee Nederland een overeenstemming heeft gesloten. Een overzicht van deze landen vindt u bij Landen geschikt voor omwisseling.)
  • Bent u voor uw werk (kennismigrant) in Nederland? Dan komt u mogelijk ook in aanmerking voor omwisseling. Kijk hiervoor bij 'Voor uw werk in Nederland'.

Stap 1: Afspraak maken

U vraagt een omwisseling van uw rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente. Hiervoor heeft u nodig:

  • Een goedgelijkende pasfoto die
  • Uw oude rijbewijs.
  • Soms heeft een gezondheidsverklaring nodig. Kijk op de website van het CBR wanneer u deze nodig heeft.
  • Pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag. 

Afspraak maken

Wij werken alleen op afspraak.

Stap 2: RDW

De gemeente stuurt de aanvraag met alle documenten door naar het RDW. Het RDW stuurt het buitenlandse rijbewijs altijd terug naar het land waar het rijbewijs is afgegeven. Dit moet volgens de wet. U krijgt het rijbewijs dus niet terug.

Is alles in orde? Dan stuurt het RDW u binnen 15 werkdagen een brief. Hierin staat dat u uw Nederlandse rijbewijs na 5 werkdagen kunt afhalen bij de gemeente. Hebben wij meer informatie nodig? Dan sturen wij u ook een brief. Hierin staat welke informatie wij van u nodig hebben. De omwisseling duurt dan langer.

Stap 3: Rijbewijs afhalen

U haalt uw rijbewijs persoonlijk op bij de gemeente. U maakt hiervoor altijd een afspraak. Neem een geldig identiteitsbewijs mee.

Afspraak maken

Wij werken alleen op afspraak. 

Wat kost het?

  • Omwisseling rijbewijs: € 52,10

In het gemeentehuis kunt u alleen pinnen.

Buitenlands rijbewijs verloren

Bent u uw rijbewijs kwijt dat is afgegeven in een EU-land, EVA-land, Aruba of de voormalige Nederlandse Antillen? Dan kunt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aanvragen. Neem bij de aanvraag mee:

Bent u uw rijbewijs kwijt dat is afgegeven door een ander land? Vraag dan een nieuw rijbewijs aan in het land waar het laatste rijbewijs is afgegeven. Lukt dit niet? Dan moet u opnieuw examen doen in Nederland.

Meer informatie vindt u op de pagina Buitenlands rijbewijs kwijt of gestolen van het RDW.

Voor uw werk in Nederland

Bent u voor uw werk (kennismigrant) in Nederland? Dan kan het zijn dat u onder de zogenoemde 30% regeling van de Belastingdienst valt. Dan kunt u uw buitenlandse rijbewijs (uit elk land) omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Dit kan alleen als het buitenlandse rijbewijs nog geldig is.

Voor het aanvragen van een Nederlands rijbewijs heeft u in dat geval een geldige ‘Beschikking Bewijsregel’ (verklaring) van de Belastingdienst nodig. Deze vraagt u samen met uw werkgever aan.

Omwisseling niet mogelijk

Kunt u uw buitenlandse rijbewijs niet omwisselen voor een Nederlands rijbewijs? Dan moet u een theorie- en praktijkexamen doen bij het CBR om aan een Nederlands rijbewijs te komen.

Aanvullende informatie

Extra informatie

Rijbewijzen hebben een nieuwe chip. Met deze chip kunt u inloggen op DigiD. U krijgt binnen 5 werkdagen na het ophalen een brief van DigiD. In deze brief staat een pincode. Daarmee kunt u de inlogfunctie activeren.

Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Rijden zonder rijbewijs tijdens omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

Militair rijbewijs

Een Nederlands militair rijbewijs is buiten de militaire organisatie niet geldig. Wel kunt u het militair rijbewijs bij de gemeente omwisselen voor een normaal rijbewijs. U moet dat binnen 3 jaar doen, nadat het militair rijbewijs is afgegeven.

Buitenlands rijbewijs

Met een geldig buitenlands rijbewijs mag u een bepaalde tijd in Nederland rijden. Dit hangt af van het land waar uw rijbewijs is afgegeven. Kijk voor meer informatie op de website van de RDW.

In sommige gevallen kunt u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Bekijk de voorwaarden van de RDW.

Code 95

  • Code 95 moet op uw rijbewijs staan als u voor uw werk met een bus of vrachtwagen wilt rijden.
  • Met deze code toont u aan dat u geschikt bent voor het werk.
  • Bent u geslaagd voor de examens en toetsen? Dan vraagt u bij de gemeente een nieuw rijbewijs aan.
  • De code 95 komt op uw nieuwe rijbewijs achter categorie C en/of D te staan.
  • Bent u geboren voor 1 juli 1955? Dan gelden er per 1 december 2020 voor u nieuwe regels.
  • Meer informatie over code 95 vindt u bij het CBR.