Wat is het?

Het omgevingsplan bevat algemene regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Iedere gemeente heeft 1 omgevingsplan onder de Omgevingswet. Vanaf 1 januari 2024 hebben alle gemeenten 1 (tijdelijk) omgevingsplan. Dit wordt ook wel het omgevingsplan van rechtswege genoemd. Dit tijdelijke omgevingsplan bevat de regels uit alle geldende bestemmingsplannen, een aantal gemeentelijk verordeningen en de zogenaamde bruidsschat. Tot 2032 hebben gemeenten tijd om een nieuw omgevingsplan op te stellen, wat helemaal aan de Omgevingswet voldoet.

Hoe werkt het?

Het omgevingsplan is te vinden in het Omgevingsloket, U gaat hier naar regels op de kaart, waar u kunt zoeken op een adres.

Het kan belangrijk zijn dat u weet welke functie (voorheen bestemming) een gebied heeft. Als u bijvoorbeeld een huis koopt of een bedrijf wil starten, geeft het omgevingsplan antwoord op vragen als:

  • Of er mag worden gebouwd of verbouwd;
  • Of bedrijven zich hier mogen vestigen;
  • Hoe een stuk grond mag worden gebruikt;
  • Of er wegen mogen worden aangelegd

Zorg dat u vóór de koop beschikt over de juiste informatie. Een boerderij in het buitengebied kunt u bijvoorbeeld niet zonder meer gebruiken als burgerwoning. Het omgevingsplan kan voorschrijven dat de woning een bedrijfswoning is die hoort bij een boerenbedrijf. U kunt daar dan niet gaan wonen, zonder dat u een boerenbedrijf hebt.

Wat moet ik doen?

Bekijk het omgevingsplan via het nieuwe  Omgevingsloket.

Vanaf 1 januari is de Omgevingswet in werking getreden, U kunt het plan bekijken op de landelijke website https://omgevingswet.overheid.nl. Bovenaan de website klikt u op ‘Regels op de kaart’, klik nogmaals op ‘regels op de kaart’. Via het tabblad ‘Document zoeken’ kunt u zoeken op de plannaam of het plannummer van het project. 

Wat is het verschil met een bestemmingsplan?

Wat is het verschil met een bestemmingsplan?

één omgevingsplan

Het omgevingsplan vervangt het geldende bestemmingsplan en de beheersverordening uit de Wet ruimtelijke ordening. Nu hebben gemeenten meerdere bestemmingsplannen voor hun grondgebied. Onder de Omgevingswet moet iedere gemeente 1 omgevingsplan voor haar hele grondgebied vaststellen. Gemeenten krijgen ruimte om omgevingsplannen 'globaler en flexibeler' in te richten dan bestemmingsplannen. Dat is 1 van de doelen van de Omgevingswet. Daardoor kan het omgevingsplan ruimte bieden aan initiatieven binnen daarin opgestelde kaders.

Bredere reikwijdte

Het omgevingsplan heeft een brede reikwijdte. Dat is het meest opvallende verschil met het bestemmingsplan. Het omgevingsplan kent niet de begrenzing van ‘een goede ruimtelijke ordening’. Het kan namelijk regels bevatten die over heel de fysieke leefomgeving gaan.

Het omgevingsplan beperkt zich dus niet tot planologische aspecten. Het voorziet in een evenwichtige toedeling van functies aan locaties. Daarnaast kan het ook andere regels bevatten over activiteiten. Het gaat dan om activiteiten die gevolgen hebben of kunnen hebben voor de fysieke leefomgeving. De regels in het omgevingsplan zijn altijd regels over activiteiten met mogelijke gevolgen voor de fysieke leefomgeving.

Veel gemeentelijke verordeningen naar het omgevingsplan

De regels in het omgevingsplan zullen vaak lijken op de regels die nu in gemeentelijke verordeningen staan. Het gaat dan om de vorm, inhoud en motivering van de regels over de fysieke leefomgeving. Denk aan de huidige regels voor kappen, ligplaatsen en monumenten. Het omgevingsplan kan zowel verbods- als gebodsbepalingen bevatten. In het domein bouw kunnen meer onderwerpen in een omgevingsplan een plek krijgen.

Actualiseren

De plicht om na 10 jaar te actualiseren vervalt.