NIEUWS VOOR HUURDERS VAN WOCOM

WELKE WARMTEPOMP VOOR KOPLOPERSWONING HEESAKKER

Voor Heesakker heeft woCom onderzocht welke warmtepomp geschikt is voor één van de koploperswoningen aan de Mgr. Zwijssenlaan. woCom neemt je hier graag in mee.

De volgende typen warmtepompen zijn onderzocht. Hierbij is ook gekeken welke types voor woCom het meest gebruikelijk zijn of in andere huurwoningen al eens zijn toegepast. Verder is uitgegaan van maximaal 5kW vermogen omdat meer vermogen alleen maar meer elektraverbruik in de winter zou betekenen. LEES MEER

  • Optie 1: Een hybride ventilatiewarmtepomp (voor op zolder)
  • Optie 2: Een hybride warmtepomp met een buitendeel
  • Optie 3: Een all electric warmtepomp met buitenunit. Dat is nagenoeg hetzelfde als een hybride met buitendeel (optie 2), maar dan mét boiler. En natuurlijk vervalt de CV.
  • Optie 4: Een all electric ventilatie warmtepomp. Deze variant heeft geen buitenunit.  

Meest voor de hand liggende optie

Hieronder benoemt woCom enkele punten waaruit blijkt dat optie 2 de meest voor de hand liggende keuze is. Eerst worden opties 1, 3 en 4 beschreven. Daarna wordt voorkeursoptie 2 toegelicht.

  • Optie 1: Een hybride ventilatiewarmtepomp (voor op zolder)

Deze lijkt relatief eenvoudig te realiseren omdat er alleen een kleine unit naast de CV hoeft te worden geplaatst. Alleen moeten de ventilatiekanalen in huis op een ventilatiebox worden aangesloten. De woning én de ventilatiekanalen moeten daarvoor geschikt zijn. In de koploperswoning kost dat te veel aanpassingen, montagetijd en dus geld. Het eindresultaat zou een hybride warmtepomp zijn die tussen 30 en 40% gas bespaard. Na de installatie zou de woning nog niet aardgasvrij ready zijn. In Heesakker is dat juist wel de bedoeling. Reden waarom woCom niet voor deze optie kiest.

  • Optie 3: Een all electric warmtepomp met buitenunit en boilervat

Een boilervat is nodig omdat de warmtepomp een temperatuur van maximaal 55 graden geeft. Dat is niet altijd genoeg waardoor ook een extra boilervat met een elektrisch element nodig is. Dit element kan de temperatuur ophogen voor bijvoorbeeld desinfectie (legionella bestrijding) of eventueel bijverwarmen op koude dagen. Het elektrisch element verbruikt relatief veel elektriciteit. Omdat de koploperswoning nog niet aan de zogenaamde isolatiestandaard voldoet, bestaat de kans dat er dan op koude dagen extra elektriciteit nodig is. Dat is ongewenst. Reden waarom woCom niet voor deze optie kiest.  

  • Optie 4: Een all electric ventilatie warmtepomp zonder buitenunit en met boilervat

Dit is eigenlijk een soort combinatie van optie 1 en 3. De ventilatielucht in huis wordt gebruikt en er is een boilervat nodig. Het is een relatief groot apparaat van het formaat koelkast. Maar deze optie heeft geen buitenunit. Verder moet in de woning een WarmteTerugWin-systeem aanwezig zijn met ventilatiekanalen die relatief makkelijk aan te sluiten zijn. Dat is in de koploperswoning niet het geval. Daarnaast is het apparaat te groot en zwaar om naar de zolder te brengen. Verder is net als bij optie 3 het rendement niet optimaal omdat de woning nog niet aan de isolatiestandaard voldoet.

Voorkeur voor optie 2: Een hybride warmtepomp met een buitendeel

Met deze 5 kW hybride warmtepomp is geen boilervat met elektrisch element nodig. De ‘ouderwetse’ ketel springt bij als dat nodig is. Hoe vaak dat nodig gaat zijn hangt af van de woning en het warmtegebruik. Voor de koploperswoning aan de Mgr. Zwijssenlaan kan naar inschatting tussen de 50 en 70% gas bespaard worden. En voor het gasloos maken van deze woning kan deze installatie behouden blijven. De ouderwetse ketel wordt dan alsnog vervangen voor een boiler met elektrisch element.

Optie 2 lijkt dus het meest geschikt maar hierbij moet er wel een buitenunit geplaatst worden. Op dit moment wordt bekeken op welke locatie de buitenunit geplaatst kán en mág worden. In de volgende nieuwsbrief gaat woCom daar verder op in.

Deze informatie is bedoeld ter kennisdeling. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.