Nieuw kompas helpt Cranendonck koers te zetten naar 2040

Hoe zorgen we ervoor dat de gemeente Cranendonck ook voor toekomstige generaties een plek is die mooi, gezond en aantrekkelijk is om te wonen en te werken? Die vraag staat centraal in het Kompas voor Cranendonck, de strategische visie voor 2040 die burgemeester en wethouders op 15 oktober willen voorleggen aan de raad.

Hoewel het jaar 2040 nog ver weg lijkt, zijn keuzes die de gemeente nu maakt bepalend voor de ontwikkeling van Cranendonck. Het Kompas geeft richting aan die ontwikkeling en helpt het gemeentebestuur om koers te houden bij het volbrengen van zijn missie: het bevorderen van brede welvaart van inwoners.

Met brede welvaart wordt niet alleen bedoeld dat het economisch goed gaat. Hieronder valt  alles wat van invloed is op het geluk van inwoners. Dat kan de leefomgeving zijn, het aanbod van voorzieningen in de buurt, maar bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling en of mensen naar elkaar omkijken.

De wereld verandert

Er komen allerlei ontwikkelingen op Cranendonck af, die vragen om actie van de gemeente. Daarom is het nodig om opnieuw de koers te bepalen. Zo worden inwoners steeds ouder en leven er steeds minder mensen in steeds meer huizen. Ook krijgt de gemeente steeds meer werk te doen voor relatief minder geld. Daarnaast dreigt in Cranendonck als een van de eerste gemeenten in Brabant de bevolkingsomvang te krimpen.

Dat laatste vormt een bedreiging voor de kernen omdat daardoor voorzieningen verdwijnen. Denk aan huisartsenpraktijken, scholen en winkels. Omdat inwoners steeds ouder worden, neemt bijvoorbeeld de druk op mantelzorgers toe. Ook de groei van de Brainporteconomie raakt Cranendonck. Naar verwachting komen er duizenden banen bij, waardoor de vraag naar woningen flink toeneemt. 

In het Kompas stelt het college van B en W een aantal keuzes voor aan de raad, om de ontwikkelingen die op Cranendonck afkomen als kansen te benutten. De twee belangrijkste zijn het benutten van de schaalsprong en het laten groeien van de rol van de gemeenschap.

Schaalsprong

Door de groei van de chipindustrie maakt de Brainportregio een schaalsprong door: er zijn steeds meer werknemers en woningen nodig. Deze schaalsprong is een unieke kans om als gemeente te groeien en krimp met alle negatieve gevolgen te voorkomen. In het Kompas stelt het college voor om de schaalsprong te benutten voor groei. Bijvoorbeeld door Maarheeze aan te wijzen als belangrijkste plek voor woningbouw en Budel als vestigingslocatie voor nieuwe bedrijven. Er zitten wel grenzen aan deze groei: het Kompas zet behoud van de huidige kracht van Cranendonck voorop. Die zit vooral in de dorpse identiteit van de kernen, de gemeenschapszin van inwoners en het sterke verenigingsleven.

Rol gemeenschap groeit

Een andere keuze is om de rol van de gemeenschap te laten groeien. De gemeente wil stimuleren dat inwoners omkijken naar elkaar en zelf nadenken over de toekomst van hun dorp. De sterke gemeenschapszin die we in Cranendonck kennen vormt hier een goede basis voor. Maar dit vraagt om een heel andere houding van zowel de inwoner als de gemeente. De gemeente heeft een bescheiden rol en moet opletten dat ze niet de initiatieven van inwoners uit handen neemt.

Het Kompas als basis

Het wensbeeld voor 2040 dat het Kompas schetst, is tot stand gekomen in samenspraak met inwoners, raadsleden, mede-overheden en partners in onder meer onderwijs, zorg en bedrijfsleven. Het gemeentebestuur heeft hiermee een instrument dat helpt om doelen en prioriteiten helder voor ogen te houden, ook in veranderende omstandigheden. Het Kompas biedt een basis voor het bedenken van beleid en plannen die bijdragen aan brede welvaart.

Foto: Bjorn Snelders