Nadeelcompensatie
Wat is het?
Nadeelcompensatie is de vergoeding van schade die door de overheid wordt veroorzaakt bij de uitoefening van haar taak of bevoegdheid. Het gaat hierbij niet alleen om schade als gevolg van een besluit, maar ook schade bij de uitvoering of schade als gevolg van een besluit die pas later tot uiting komt. De schade moet boven het normale maatschappelijke risico of het bedrijfsrisico uitstijgen.
Met de komst van de Omgevingswet vervalt planschade. Planschade is nog wel van toepassing op besluiten die onder de oude wet (zoals de Wabo en de Wro) genomen zijn.
Wat moet ik doen?
Vindt u dat u schade heeft door een besluit of een handeling van de gemeente? Dien dan een verzoek tot nadeelcompensatie in bij de gemeente. Dat kan eenvoudig via het aanvraagformulier verzoek tot nadeelcompensatie.
Het college neemt een besluit over uw aanvraag en kan daarbij advies vragen aan een adviescommissie. De procedureverordening vindt u onder 'Aanvullende informatie'.
Wat kost het?
Voor het behandelen van een aanvraag om tegemoetkoming nadeelcompensatie brengen wij kosten in rekening. Conform artikel 3 van de Verordening nadeelcompensatie bedraagt het tarief €300. Wanneer de tegemoetkoming nadeelcompensatie wordt toegekend, storten wij het bedrag aan u terug.
Aanvullende informatie
De procedure die gevolgd wordt, is vastgelegd in de Verordening nadeelcompensatie gemeente Cranendonck (2023)