Interview met Philip de Goey van Metalot

We kennen allemaal de problemen op het elektriciteitsnet. Door netcongestie kunnen er geen aansluitingen worden gerealiseerd, zonne-energie kan door overcapaciteit niet terug geleverd worden én de opslag van duurzaam opgewekte energie staat nog in de kinderschoenen. De inzet van Metalot wordt komende vijf jaar concreet zichtbaar en merkbaar In Cranendonck. Dit gebeurt met de start van een proeffabriek waar energie wordt opgewekt door de verbranding van ijzerpoeder. Hiermee wordt lokale energie opwek, opslag en transport mogelijk gemaakt.

’s Werelds eerste proeffabriek in Cranendonck

De eerste stappen voor de proeffabriek zijn inmiddels gezet. Metalot is in gesprek met industrie en woningbouw in de Meemortel om lokale energie opwek mogelijk te maken. Daarnaast gaat Nyrstar een belangrijke rol spelen in de opslag van energie. De overcapaciteit van hun zonnepark gaat opgeslagen worden in ijzerpoeder om vervolgens ingezet te worden als energie opwekker in de Meemortel. Op deze wijze ontstaat een hernieuwbare energievoorziening op slechts 5km afstand van elkaar zonder dat daarmee het energienet extra belast wordt. De realisatie van deze proeffabriek van ongeveer 1 Megawatt staat gepland voor 2025-2026.

Een stapje groter in Maarheeze

Tussen 2027 en 2030 wordt de proeffabriek opgeschaald naar 2-3 Megawatt. Hiervoor worden gesprekken met industrie op het Rondven en woningbouw in Maarheeze gevoerd. Ook Nyrstar vormt in deze fase een sleutelrol in de opslag van duurzame energie. Dit alles gericht op het uitbreiden én aantrekkelijk houden van Maarheeze / Cranendonck als woonplaats en vestigingsgebied voor bedrijven. Naast het lokaal opslaan en opwekken van energie wordt ook de Metalot Energy Tech Campus opgericht in samenwerking met de TU/e in Maarheeze. Hierdoor wordt bedrijvigheid rondom energie in Maarheeze gestimuleerd. Dit biedt groeikansen voor lokale ondernemers en bedrijven.

Belangrijke ontwikkeling?

Door de problemen op het energienet komen onze maatschappelijke wensen als energiezekerheid, huisvesting, duurzaamheid én betaalbaarheid onder druk te staan. Bedrijven hebben de uitdaging om te verduurzamen. Met name bedrijven met energie-intensieve processen vinden het lastig om te verduurzamen als ze niet in de buurt van infrastructuur zitten waar duurzame elektriciteit of waterstof of andere duurzame energiedragers beschikbaar zijn. Ook al is het bedrijf aangesloten op de infrastructuur, dan is de prijs van duurzame energie onderhevig aan schommelingen door beperkte beschikbaarheid. Hierdoor is het gebruik van het duurzame energienetwerk bedrijfseconomisch niet altijd aantrekkelijk, waardoor er nog steeds conventionele en vaak niet-duurzame alternatieven worden gebruikt.

Metalot werkt daarom met de partijen uit haar ecosysteem aan oplossingen om groene energie op te slaan en beschikbaar te stellen als er vraag naar is. Hierbij is de insteek dat partijen samenwerken en gaan handelen binnen het eigen systeem zodat men niet direct afhankelijk is van energieleveranciers. Maar juist voor energieleveranciers is dit interessant, omdat zij op deze wijze hun energieoverschot op kunnen slaan en kunnen benutten wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Interessant is ook dat de inzet van deze oplossing niet meer geld kost dan reguliere energievoorziening. Voor nieuwe huizen is geen investering nodig in zonnepanelen en warmtepompen. Geld dat hier normaal gesproken voor nodig is, wordt nu ingezet om de lokale energievoorziening te ontwikkelen. En doordat er een lokale coöperatie wordt ontwikkeld, wordt er ook gewerkt aan langdurig rendement voor iedereen die deelneemt hieraan. Zo komt de opbrengst ten gunste van iedereen.

De rol van Metalot

Metalot is een onafhankelijke, non-profit organisatie gericht om gebruik én circulariteit van metalen als duurzame energiedragers te bevorderen. Metalot is geen systeembouwer of systeemintegrator, maar richt zich op enerzijds het laten ontstaan en samenbrengen van deze bedrijven in een ecosysteem rondom de technologie. En anderzijds aan laten ontstaan van markt voor én acceptatie van de technologie op lokaal, nationaal én internationaal niveau. Sinds de start van Metalot in 2016 is de inzet om klein te beginnen en steeds verder te vergroten. Zo zijn investeringen te overzien én is het eenvoudig om “lessons learned” te benutten en direct in de praktijk te brengen. Alles gericht op het versnellen van metalen als duurzame energiedrager in de wereldwijde energietransitie.