Informatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

Van harte welkom in onze gemeente. U heeft hier onderdak gevonden en voelt zich hopelijk een beetje thuis. Wij kunnen ons voorstellen dat u allerlei vragen heeft. Hieronder hebben wij de meeste gestelde vragen op een rijtje gezet.

Voor de meest actuele informatie over bijvoorbeeld vermelding verblijfsaantekening (IND),  werk, inkomen, wonen, gezondheid, verzekeringen, etc kunt u terecht op: www.refugeehelp.nl/en/get-help

Staat uw vraag er niet bij of wilt u persoonlijk contact?
Neem contact op met Masha van Deurzen, locatiemanager Oekraïne opvang Gemeente Cranendonck door te appen, bellen naar 06 25 47 01 28 of via email: m.vandeurzen@cranendonck.nl

 

Veelgestelde vragen over opvang vluchtelingen
  1. Welk nummer kan ik bellen voor hulp?
    Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn, kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis. Daar worden zij zowel in het Engels als in het Oekraïens geholpen. Het nummer van de WhatsApp-hulplijn Rode Kruis is 06 48 15 80 53.
     
  2. Ik zoek familie/vrienden die ook gevlucht zijn maar ik kan geen contact met ze krijgen. Is er een lijst met namen van mensen die worden opgevangen in deze regio?
    Vluchtelingen kunnen mailen naar rfl@redcross.nl of naar de website van het Rode Kruis. Dit is landelijk geregeld.
     
  3. Ben ik verzekerd tegen medische kosten?
    Medische kosten worden vergoed. Dit gebeurt op basis van de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden. Oekraïense vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd, zijn verzekerd via de Regeling Medische zorg Asielzoekers.

    Per 1 juli treedt de Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO) in werking. Dit is de manier waarop de zorg aan ontheemden uit Oekraïne wordt vergoed. Deze regeling kent hetzelfde zorgpakket als het al bestaande pakket voor asielzoekers (RMA). Klik hier voor meer informatie.
    Lees meer informatie over zorg en zorgkosten voor Oekraïners in Nederland.
    Lees ook meer over de vergoeding van zorg aan onverzekerde Oekraïense vluchtelingen.
     
  4. Waar vind ik meer informatie over het coronavirus en de coronaprik?
    Bekijk hiervoor deze folders in de volgende talen; Nederlands en Oekraïens.
     
  5. Ben ik verzekerd bij schade? 
    De gemeente heeft voor Oekraïnse vluchtelingen  een gratis particuliere aansprakelijkheidsverzekering geregeld. Als vluchtelingen schade aan derden veroorzaken moeten zij dit melden bij de gemeente en  zijn de kosten hiermee gedekt. De verzekeringsdekking geldt zolang de vluchtelingen onder verantwoordelijkheid van de gemeente worden opgevangen.

    Let op: Opvang in gastgezinnen valt niet onder deze Aansprakelijkheidsverzekering. Hier zal de  AVP (Aansprakelijkheids-Verzekering Particulieren) van het opvanggezin dekking (moeten) bieden.
     
  6. Heb ik recht op Leefgeld?
    De Rijksoverheid heeft besloten dat Oekraïners recht hebben op leefgeld. Leefgeld wordt uitgekeerd door de gemeente waar je bent ingeschreven. Een landelijke regeling leefgeld is in ontwikkeling. Gemeente Valkenswaard wacht hier niet op en heeft zelf een regeling opgezet, zodat het leefgeld al betaald kan worden. U kunt nu al leefgeld aanvragen. Wij adviseren om u (en uw kinderen) zo snel mogelijk in te schrijven in de gemeente Valkenswaard. Om het leefgeld veilig en snel te ontvangen, dient u een Nederlandse bankrekening te hebben. 
     
  7. Kan ik lid worden van een sportvereniging?
    Diverse sportverenigingen in Cranendonck hebben aangegeven Oekraïnse kinderen te verwelkomen. Kinderen kunnen zich melden bij een vereniging. Het is aan de club hoe ze hier mee omgaan met wel/ geen contributie. Kijk voor informatie over verenigingen op de pagina ClubCraan.
     
  8. Kan ik hulp krijgen voor opvang van dieren uit Oekraïne?
    Op het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne kan hulp aangevraagd worden voor dieren die de oorlog zijn ontvlucht. Ook gemeenten, asielzoekerscentra of mensen die privé Oekraïners met hun dieren opvangen kunnen hier hulp aanvragen: hulpvoordierenuitoekraine.nl.
     
  9. Hulp nodig bij communicatie met Nederlanders? 
    Zie hier de handige communicatiekaart
     
  10. Waar vind ik meer informatie?
    RefugeeHelp.nl/get-help is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.
     
  11. Hoe is de schoolopvang geregeld? Kunnen mijn kinderen naar school als ze hier worden opgevangen?
    U heeft uw kind(eren) ingeschreven bij de gemeente. In Nederland gaan kinderen vanaf 4 jaar naar school.
     
  12. Is uw kind tussen de 4 en 12 jaar? Dan mag hij/zij naar de basisschool.

    Kinderen uit Oekraïne gaan naar de centrale onderwijslocatie van basisschool De Opstap in Maarheeze. U kunt uw kind hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmeldendeopstap@skozok.nl. In deze e-mail zet u uw naam, de naam van uw kind (of kinderen), de geboortedatum van uw kind (of kinderen), uw adresgegevens, uw e-mailadres en uw telefoonnummer.

    U ontvangt per e-mail een ontvangstbevestiging. Basisschool De Opstap (uit Maarheeze) neemt telefonisch contact met u op voor een intakegesprek en rondleiding op school. U krijgt dan uitleg waar de school staat, wat de lestijden zijn en met welk vervoer uw kind naar school kan reizen.

  13. Is uw kind tussen de 13 en 17 jaar? Dan mag hij/zij naar de middelbare school.

    Zij gaan dan naar de collectieve onderwijslocatie voor middelbaar onderwijs, Thornstraat 7 6004 JP Weert. De school is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur.
    U kunt uw kind(kinderen) hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar Lennart Geelen l.geelen@stichtinglvo.nl.

    In deze e-mail zet u uw naam, de naam van uw kind (of kinderen), de geboortedatum van uw kind (of kinderen), uw adresgegevens, uw e-mailadres en uw telefoonnummer.
    U ontvangt dan per e-mail een aanmeldformulier dat u invult en terugstuurt naar Lennart Geelen l.geelen@stichtinglvo.nl. Als u alles goed heeft ingevuld, ontvangt u een bevestiging daarvan. Als er nog gegevens ontbreken, dan neemt de school contact met u op.
    Wanneer duidelijk is op welke datum de lessen voor uw kind beginnen, neemt de school contact met u op. U krijgt dan ook een brief met meer informatie.
    Meer informatie vindt u op www.hetkwadrant.nl.  
     

  14. Wat is het aanbod op MBO-niveau?
    Het Summa college heeft voor Individuele opleidingsvragen voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Eindhoven een op maat gemaakt aanbod. Dit doen ze voor jongeren vanaf 16 en voor (jong)volwassenen tot 65 jaar. Met ruim 300 beroepsopleidingen, korte vakgerichte trainingen en cursussen in de Nederlandse of Engelse taal kunnen we Oekraïners in een zeer korte tijd duurzame skills meegeven.  
  • Summa helpt bij het maken van een intake/assessment om de individuele leerroute met de student te bepalen. Dit sluit aan bij hun talenten die zij in het land van herkomst hebben opgebouwd.
  • Summa biedt vervolgens korte vakgerichte trainingen aan in die sectoren waar ze direct aan het werk kunnen. Denk aan stuken, metselen, tegelen, schilderen, heftruck rijden, koerier bestelauto, assembleren, lassen, extra handen in de zorg, helpende plus.
  • Ze hebben Engelstalige opleidingen waar studenten bij aan kunnen sluiten als ze de Engelse taal beheersen.
  • Summa helpt bij het leren van de Nederlandse taal.

Docenten geven uiteraard traumasensitief les.

  • Hier vind je meer informatie over hun aanbod - de site is in het Oekraïens, Nederlands en Engels: summaenbedrijf.nl.
  • Vragen over het vinden van een vakgerichte MBO opleiding/module voor de mensen uit Oekraïne? Mail naar oekraine@summacollege.nl.

14. Mogen vluchtelingen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning?
Vluchtelingen uit Oekraïne ontvangen leefgeld. Vluchtelingen die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming Oekraïne vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv). Klik hier voor meer informatie.

15. Komt u uit Oekraïne en wilt u een bewijs van verblijf in Nederland?
Klik hier voor meer informatie.

16. Mag ik vrij reizen door Nederland?
Meer informatie hierover vindt u op deze site.
 

Zo werkt de zorg in Nederland

Huisartsenzorg

Spoedzorg

Medicijngebruik

Zwangerschap