Grensloos Park De Groote Heide Interreg Vlaanderen-Nederland

Grensloos Park De Groote Heide …vindingrijk van nature

Logo - Grensloos Park de Groote Heide - Interreg Vlaanderen-Nederland gefinancierd door de Europese Unie

De gemeente Cranendonck is partner in het grensoverschrijdende project De Groote Heide. Centraal staat de balans tussen natuur en recreatie binnen dit unieke gebied. Samen met de andere partners wordt hard gewerkt aan de spreiding van bezoekers, het verbeteren van verbindingen en het toevoegen van beleving. Deze samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Interreg IV programma Vlaanderen Nederland met subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Positieve impulsen 

Van het Belgische Pelt tot aan de groene stadsrand van het Nederlandse Eindhoven ligt een gevarieerd en veelzijdig natuurgrenspark van bijzondere waarde. De unieke biodiversiteit, de verscheidenheid aan kleinere natuurgebieden én de aanwezigheid van vennen en beken maken van De Groote Heide een magische plek. De Groote Heide biedt zowel voor fanatiekelingen als voor meer relaxte types een indrukwekkend aanbod aan routes en recreatiemogelijkheden. Er wordt samenwerking gezocht met lokale organisaties en burgers die graag een bijdrage willen leveren aan onder andere de zoektocht naar vindingrijke verhalen, gastheren en gidsen en het betrekken van die doelgroepen die nu nog niet genieten van het bijzondere natuurpark. 

De subsidie die Interreg Vlaanderen-Nederland verleend aan De Groote Heide wordt onder andere ingezet voor het ontwikkelen en realiseren van aantrekkelijke routes en verbindingen en het toevoegen van eigentijdse belevingselementen, met als doel het verbeteren van de bereikbaarheid, zonering en spreiding van bezoekers en het aantrekkelijker maken van het natuurgebied. In Cranendonck ziet dat er als volgt uit:

Fietsverbinding: Het fietspad langs de Sint Barbaraweg tussen Hamont en Budel-Dorplein is een belangrijke recreatieve fietsverbinding tussen Hamont-Achel en gemeente Cranendonck. Er loopt een knooppuntroute over dit fietspad en het is één van de slechts twee grensoverschrijdende recreatieve fietstrajecten die beide gemeenten direct met elkaar verbinden. Het huidige fietspad is te smal en heeft een ongelijke ondergrond.  Dit geeft ongewenste en onveilige situaties omdat mensen hierdoor op de weg fietsen. Om de veiligheid en het comfort van deze recreatieve fietsverbinding te verhogen verbreden en asfalteren we dit fietspad.

Inclusiviteit: De Groote Heide wil een inclusief natuurgebied zijn waarin er ook voor mindervaliden mogelijkheden voor beleving zijn. Daarom wordt er ingezet op het vergroten van de toegankelijkheid voor mindervalide bezoekers. Bij de natuurpoort de Baronie wordt een geschikte route gerealiseerd voor mensen met een handicap. Hier wordt een aantrekkelijke en informatieve route gerealiseerd door de kern van de Baronie, waarbij de belangrijkste bezienswaardigheden worden aangedaan. 

Smokkelbeleving: Cranendonck en Hamont-Achel gaan samen aan slag met het vergroten van de smokkelbeleving in de grensregio en langs de bestaande smokkelroute. Zo wordt de smokkelhistorie in het veld (meer) zichtbaar en beleefbaar gemaakt. 

Betrokkenheid en impact

Tegen februari 2027 zijn alle initiatieven en activiteiten opgeleverd en genieten bezoekers, bewoners, gemeenten en andere betrokken organisaties met volle teugen van deze ongetwijfeld positieve impact op De Groote Heide.

Volg de ontwikkelingen via de website van Interreg. Heb je een vraag of wil je betrokken worden? Stuur dan een mail aan communicatie@degrooteheide.eu vermeld er dan bij: ‘Een helpende hand voor De Groote Heide.’