Gezondheidsrisico's loodvervuiling op speelterrein Sint Eloystraat

Tijdens een bewonersbijeenkomst op 22 januari 2025 in Budel-Dorplein presenteerden de provincie Noord-Brabant, de GGD en de gemeente Cranendonck de bevindingen en plannen rondom loodverontreiniging op het speelterrein Sint Eloystraat. Dit speelterrein is een van de locaties die in het kader van het project "Bodemlood" zijn onderzocht.

Onderzoeksresultaten

Uit het bodemonderzoek bleek dat de concentratie lood in het valzand van het speelterrein binnen veilige grenzen ligt (17 mg/kg). De lokale bodem (het zwarte zand) vertoont een matige kwaliteit met verhoogde loodwaarden (210 mg/kg). Deze kunnen een risico vormen, vooral voor jonge kinderen onder de zes jaar, die door spel in contact komen met de bodem of door de inname hiervan.

Gezondheidsrisico’s

De GGD benadrukte dat de inname van verontreinigde grond met lood schadelijk kan zijn voor de hersenontwikkeling van kinderen, wat kan leiden tot een lager IQ. Hoewel het effect op individueel niveau onzeker blijft, blijft er een risico op populatieniveau. Lood kan langdurig in het lichaam aanwezig blijven en zelfs op volwassen leeftijd gezondheidseffecten veroorzaken.

Maatregelen

Om directe blootstelling te voorkomen, neemt de gemeente Cranendonck op korte termijn maatregelen, zoals het aanbrengen van verharding onder de bankjes, zodat de zwarte grond wordt afgedekt, het verwijderen van een voetbalgoal en het inzaaien van gras op kale plekken. Voor de langere termijn wordt gekeken naar structurele oplossingen, zoals bijvoorbeeld het afdekken van de bodem met kunstgras of het verwijderen van de verontreinigde grond.

Betrokkenheid bewoners

De gemeente benadrukte dat de input van bewoners belangrijk is bij het ontwerpen van toekomstige maatregelen. Er worden gesprekken gevoerd om de aanpak af te stemmen op de wensen van de buurt.

Tijdens de bijeenkomst konden bewoners vragen stellen en hun zorgen delen, wat de betrokken partijen waardevolle inzichten gaf voor verdere stappen.