Gemeente Cranendonck sluit aan bij Steenbreek “Samen voor meer groen in de buurt”!

Gemeente Cranendonck heeft zich recent aangesloten bij de landelijke Stichting Steenbreek. Wij delen de missie om de negatieve gevolgen van verstening in zowel de openbare ruimte als in de private ruimte tegen te gaan, en iedereen bewust te maken van de positieve gevolgen van vergroening. Denk hierbij aan het herstel van onze biodiversiteit en maatregelen omtrent klimaatverandering. De vraag om actie wordt elke dag urgenter.

Het klimaat en onze leefomgeving veranderen merkbaar. Steeds vaker hebben we te maken met enorme hoosbuien, hitte of een lange periode van droogte. Heftige buien veroorzaken vaak overlast: straten of kelders kunnen onder water lopen. Daarnaast leidt langdurige hitte bij veel mensen tot gezondheidsklachten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de toename van verharding zeer negatieve effecten heeft op het welbevinden van mens, dier en natuur.

Meer groen en minder verstening

Een groene omgeving bekent een gezonder leven. Minder verstening en meer groen zorgen dat meer ruimte is voor de natuur. En dat het regenwater weer goed in de bodem zakt. De bodem is daarmee de basis van elke levende tuin. In een groene ruimte vind je meer vogels, bijen en vlinders dan in een versteende omgeving. In een groenere omgeving met bomen en beplanting neemt de fysieke en sociale leefbaarheid in wijk en buurt toe. 

Tijd voor actie

Ondanks alle maatregelen die de gemeente in de openbare ruimte uitvoert, is de hulp van alle inwoners nodig. Zo’n 40% van de stedelijke oppervlakte is in bezit van particulieren, dus samen kunnen we een groot verschil maken. Wethouder Karel Boonen: “Iedereen kan zelf een bijdrage leveren door vandaag nog te zorgen voor minder verharding en meer vergroening van je eigen tuin, je eigen straat en op alle bedrijventerreinen.” 

De gemeente houdt in projecten hier al rekening mee en wil de inwoners ook helpen met meer groen en minder verstening van de tuin. Komend jaar gaan ze de inwoners hier verder over informeren en stimuleren om stenen uit te tuin te halen door het organiseren van verschillende acties, zoals het NK tegelwippen. Ook zorgen we voor meer bekendheid van onze subsidieregeling voor het vasthouden en verwerken van regenwater via groene daken, afkoppelen van regenwater en minder stenen in je tuin. 

Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving! Steen voor steen eruit en groen erin.