Flora- en Fauna activiteit

Wat is het?

De flora- en fauna activiteit

Sommige activiteiten kunnen gevolgen hebben voor dieren en planten in het wild. Dat zijn flora- en fauna activiteiten. Per 1 januari 2024 zijn de regels rondom de flora- en fauna-activiteit aangescherpt. De Omgevingswet geeft regels over flora- en fauna-activiteiten om soorten te beschermen. In sommige gevallen betekent dit dat u hiervoor een speciale vergunning nodig hebt (naast bv de omgevingsvergunning voor bouwen, slopen of kappen die misschien nodig is). Een vergunning voor deze activiteit is bijvoorbeeld nodig wanneer u schadelijke handelingen voor flora en fauna uitvoert.

Vergunningcheck

Als u bijvoorbeeld wilt bouwen, verbouwen of slopen, isoleren, kappen of een uitrit aanleggen komt uit de vergunningcheck voren dat u contact op moet nemen met de gemeente over een flora- en fauna activiteit.

U moet controleren of uw activiteit schadelijke gevolgen heeft voor planten of dieren in het wild. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om te beoordelen of er sprake is van schadelijke gevolgen. Ook heeft u een specifieke zorgplicht om respectvol om te gaan met de natuur en u in te zetten om deze zo min mogelijk te verstoren. Als er mogelijk sprake is van schadelijke gevolgen, dan kunt u maatregelen nemen om deze te voorkomen.

Als u twijfelt of uw activiteit schadelijk gevolgen voor flora en fauna heeft, kunt u een kort onderzoek laten doen door een ecologisch adviesbureau. Dit heet een quickscan. Deze scan maakt duidelijk of uw plannen gevolgen hebben voor beschermde diersoorten. Voor complexere initiatieven is het gebruikelijk om een quickscan uit te laten voeren. De kosten voor het uitvoeren van een quickscan zijn voor uw eigen rekening. Blijkt uit de quickscan dat uw plan negatieve gevolgen heeft voor beschermde soorten? Vraag dan een omgevingsvergunning voor een flora- en fauna activiteit aan bij de Provincie Noord Brabant.

Is er geen sprake van schadelijke gevolgen of voorkomt u deze met maatregelen? Dan heeft u geen vergunning nodig voor de flora- en fauna activiteit.

Is er wel sprake van schadelijke gevolgen en kunt u die niet voorkomen met maatregelen? Dan heeft u een vergunning nodig voor de flora- en fauna activiteit. Deze kunt u aanvragen via het Omgevingsloket. De gemeente adviseert om de vergunning zo snel mogelijk aan te vragen. Wij adviseren dit al te doen vóór u een omgevingsvergunning voor het bouwen, verbouwen of slopen aanvraagt. 

Vergunning

Of u een vergunning voor de flora- en fauna activiteit nodig heeft, is helaas niet altijd gemakkelijk te beantwoorden. Het kan per soort en locatie verschillen of u een vergunning nodig heeft. Als een flora- en fauna activiteit op zichzelf staat, is de provincie het bevoegd gezag. Als er sprake is van een gekoppelde activiteit zal dat de gemeente zijn, die dan advies en instemming vraagt aan de provincie. Vaak vertraagt het proces wanneer u de vergunning via de gemeente laat verlopen. De inhoudelijk beoordeling over de flora- en fauna activiteit gebeurt dus niet door de gemeente.

Meer informatie

Meer informatie over de flora- en fauna activiteit treft u hier aan. Ook op de website van de provincie Noord Brabant vindt u meer informatie.

Beschermde SoortenIndicator (BeSI)

Als hulpmiddel kunt u de Beschermde SoortenIndicator gebruiken. In de vergunningcheck is een link opgenomen naar BeSI.