Buurtpreventie via WhatsApp

Wat is het?

Buurtpreventie is een initiatief waarbij burgers, gemeente en politie samenwerken om via WhatsApp informatie uit te wisselen en op die manier woninginbraken tegen te gaan. Deelnemende buurtbewoners krijgen duidelijke instructies over hoe ze bij verdachte situaties moeten handelen. Hiervoor zijn regels opgesteld binnen het WhatsApp project. 

In alle kernen van de gemeente is buurtpreventie via WhatsApp actief. Na de oproep aan de inwoners van Cranendonck door de initiatiefnemers en de gemeente nemen inmiddels meer dan 800 mensen deel aan de WhatsApp groepen.

Hoe werkt het?

In Cranendonck zijn verschillende groepen actief:

  • Budel Noord
  • Budel Zuid
  • Maarheeze
  • Budel-Schoot en Budel-Dorplein
  • Soerendonk en Gastel.

In de nabije toekomst is het de bedoeling om ook de groepen uit Hamont-Achel en Weert te koppelen. De WhatsApp groepen in deze gemeenten werken volgens het zelfde principe als in Cranendonck. Zo ontstaat één groot regionaal netwerk. Op alle toegangswegen in de gemeente zijn borden geplaatst waarop te zien is dat er buurtpreventie via WhatsApp actief is.

Wat moet ik doen?

Deelname aan één van de groepen is nog steeds mogelijk. U kunt zich opgeven door het sturen van een e-mail naar buurtpreventiecranendonck@gmail.com. Vermeld daarrbij uw naam, adres en 06 nummer. Wanneer er nog ruimte is in de groep, dan wordt u aan de groep toegevoegd. Belangrijk is dat u over een smartphone met WhatsApp beschikt. Deelnemers moeten ouder dan 18 jaar zijn.

Aanvullende informatie

SAAR-methode

SAAR staat voor Signaleren, Alarmeren, Appen en Registreren. Bij het signaleren (S) van een verdachte situatie in de buurt alarmeren bewoners eerst meteen de politie (A) via 112. Daarna ontvangen de deelnemers instructie om de verdachte situatie en de verdachte personen te beschrijven en deze informatie te delen via de WhatsApp-groep (A). Na circa 10 minuten stuurt de coördinator van de WhatsApp-groep de WhatsAppberichten door naar de politie die de berichten registreert (R). Dit proces loopt door totdat er geen verdachte gebeurtenissen meer worden waargenomen.

Facebook

Gelijktijdig met de WhatsApp-groep is er ook een gesloten Facebook-groep geïntroduceerd die wordt beheerd door bewoners. Deze Facebook-groep is onderdeel van het WhatsApp-project en bedoeld voor:

  • het plaatsen van berichten en eventuele foto’s van verdachte situaties of personen vanuit de WhatsApp-groep
  • het delen van informatie over preventieve maatregelen die bewoners kunnen nemen om de kans op een inbraak te verkleinen.