BUURTBEWONER AAN HET WOORD
Cranendonck isoleert met de gemeentelijke isolatiesubsidie!
Inwoner Jan wonend aan de Akkerwinde in Budel vertelt er meer over
Ditmaal geen bewoner uit de wijk Heesakker maar een Cranendoncker die de nodige isolatie stappen heeft gezet en daarbij handig gebruik gemaakt heeft van de hiervoor beschikbare subsidies.
Jan woont in een tweekapper uit 1988 en heeft om meerdere redenen zijn woning vorig jaar en begin dit jaar voorzien van dakisolatie en HR++ glas. Jan: “Ik wilde graag verduurzamen voor een beter energielabel en natuurlijk een lagere energierekening. Maar ik vind ook dat we zuiniger met onze planeet om moeten gaan. Ik sta niet achter de verspilling van tegenwoordig. De wereld moet nog lang mee”.
Welke isolatiemaatregelen heb je uitgevoerd?
“Begin dit jaar is boven en beneden alle glas vervangen door isolatieglas. Beneden had ik alleen dubbel glas in de woonkamer. De keuken, hal en berging en de hele bovenverdieping waren niet geïsoleerd. Verder had ik gelezen dat 30% van de koude vanaf de zolder het huis in komt. Daarom heb ik het dak van de zolder in 2023 aan de binnenkant laten isoleren met speciale folie. Nu is het daar stukken minder koud. Dus dat was een goede investering. Behalve dat het warmer is in huis, komt er door het isolatieglas ook veel minder geluid van buiten. En dat is fijn. Zeker op de slaapkamers. Op hele warme dagen was het trouwens ook echt wel wat langer koel in huis.”
Was het ingewikkeld om een installateur te vinden of hierin een keuze te maken?
“Ik zag vorig jaar op Cranendonck24 dat er een inkoopactie voor isolatieglas werd aangeboden door de gemeente en het Regionaal Energieloket. Dan is er al een glasbedrijf geselecteerd. Er kwam eerst een adviseur die alles heeft uitgemeten waarna ik een offerte ontving. Daarna is het allemaal heel soepel verlopen. Toen bedacht ik de zolder meteen maar mee te pakken. Dan verdubbelt tenslotte de ISDE-subsidie. Ik heb op google gezocht naar een isolatiebedrijf niet te ver weg én gevonden. Die kon meteen de volgende dag. Ik heb geen vergelijkende offerte laten maken. Dat had ik misschien moeten doen maar ik ben niet ontevreden.”
Hoe kwam je erachter dat je gemeentelijke isolatiesubsidie kon aanvragen?
“Dat had in het HAC Weekblad gelezen. Ik dacht in eerste instantie dat het te mooi was om waar te zijn. Ik had voor de aangebrachte maatregelen tenslotte ook al ISDE-subsidie aangevraagd en ontvangen. Maar een goede bekende in Budel bevestigde mij dat het klopte.”
Is het aanvraagproces naar tevredenheid verlopen?
“Ik heb er een uurtje voor gezeten. Het lijkt wat op de ISDE-aanvraag voor wat betreft aan te leveren stukken. Alleen kun je dan meer foto’s aanleveren van de uitgevoerde werkzaamheden. Nu kon ik maar 1 foto per maatregel insturen en was niet duidelijk aan welke voorwaarden deze moest voldoen. Maar ik had al binnen week 1,5 week bericht dus er waren niet meer foto’s nodig. Al met al ging het heel snel en is het goed geregeld.”
Wil je je huis nog verder verduurzamen?
“Over spouwmuurisolatie twijfel ik nog vanwege eventuele vochtproblemen. Daarom ga ik binnenkort contact opnemen met een onafhankelijke energiecoach voor advies. Mijn vloer ga ik niet isoleren. Ik vind het jammer om hiervoor mijn pvc-vloer die ook best comfortabel is, open te maken. Verder heb ik geen kruipruimte onder de vloer. Die had ik anders zeker ook geïsoleerd. En omdat ik zonnepanelen heb, ben ik met de veranderende salderingsregeling ook aan het nadenken over een thuisaccu.”