Antenne of schotelantenne plaatsen

Wat is het?

Als u een antenne of schotelantenne wilt plaatsen, heeft u in sommige gevallen een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Check via Omgevingsloket online of dit voor u geldt.

Hoe werkt het?

U hoeft geen omgevingsvergunning aan te vragen als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U plaatst de antenne aan de achterkant van uw woning.
  • Als u een antenne aan de voorkant van uw woning plaatst, blijft de antenne achter de voorgevel.
  • De schotelantenne is maximaal 3 meter hoog (vanaf de voet gemeten). En de doorsnede is maximaal 2 meter.
  • Een andere antenne is maximaal 5 meter hoog (vanaf de voet gemeten). Als deze antenne is bevestigd aan de gevel, meet u vanaf het punt waarop de antenne (met antennedrager) het dak kruist.
  • Uw woning is geen monument en uw woning staat niet in een beschermd dorpsgezicht.

Wat moet ik doen?

  • Check via het Omgevingsloket of u een omgevingsvergunning moet aanvragen.
  • Als u een vergunning nodig heeft, kunt u de aanvraag meteen online indienen.

Geen vergunning, wel regels

Als u geen vergunning nodig heeft om een (schotel)antenne te plaatsen, moet u zich soms nog wel aan andere regels houden. Denk aan de regels voor veilig en gezond bouwen en de regels in het bestemmingsplan.

Hoe lang duurt het?

  • De gemeente laat binnen 8 weken weten of u de omgevingsvergunning krijgt.
  • Als u een ingewikkeld bouwplan heeft, kan de gemeente de beslistermijn eenmalig met 6 weken verlengen.

Wat kost het?

Voor het in behandeling nemen van een aanvraag omgevingsvergunning zijn leges verschuldigd. Voor de hoogte van het bedrag verwijzen wij u naar de legesverordening van de gemeente Cranendonck.

Aanvullende informatie

5G zendmasten

5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt heel snel mobiel internet mogelijk. De landelijke overheid geeft aan dat voor het uitrollen van 5G er ongeveer 10% aan zendmasten bijkomen. Voor Cranendonck betekent dat 1 of 2 nieuwe zendmasten.

Deze zendmasten zijn vergunningplichtig. Het plaatsen of vervangen van antennes (ook voor 5G) mag in een bestaande of nieuwe zendmast vaak vergunningvrij worden uitgevoerd.

Locaties

In het Antenneregister zijn alle antenne antenne-installaties met een zendvermogen groter dan 10 decibel Watt (dBW) opgenomen, inclusief antennes van radiozendamateurs. C2000-antennes voor de hulpdiensten staan om veiligheidsredenen niet in het Antenneregister.

Straling en gezondheid

Meer informatie over straling en gezondheid is te vinden op ggdleefomgeving.nl. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden verzamelt ook informatie over wat 5G voor de gezondheid betekent.